Faldgruber ved udstationering af medarbejdere

jun 30, 2016

[vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Det kan være en udfordring at udsende medarbejdere til udlandet. Virksomhederne skal sørge for, at der udarbejdes en udstationeringskontrakt inden medarbejderen udsendes, da der skal tages hensyn til risici og faldgruber. Ifølge loven om ansættelsesbeviser er det et krav, at udstationeringskontrakten indeholder de løn- og ansættelsesvilkår, der blev aftalt i forbindelse med medarbejderens udstationering.

Arbejdsgiveren skal overveje ansættelsesvilkårene, medarbejden udsendes på. Her ligger fokus på bl.a. lovvalg, opsigelsesvilkår, arbejdstid m.v.. Ved valg af forkerte eller ikke gennemtænkte vilkår hæfter arbejdsgiveren for medarbejderen. Dette skyldes at den udsendte medarbejder kan være beskyttet af loven i det land hvor arbejdet udføres, selvom arbejdsgiveren i sin kontrakt har aftalt noget andet. Hvis en virksomhed opsiger mobile medarbejdere, kan dette for virksomheden blive dyrere end forventet. En opsigelse efter funktionærloven og danske regler er billigere end f.eks. efter de tyske regler, som regulerer opsigelsen.

Ifølge EU-Domstolen skal der tages hensyn til det sædvanlige arbejdssted, dvs. Hvor medarbejderen udfører sit arbejde og får instruktioner om arbejdet. EU-Domstolens afgørelse understreger vigtigheden for at danske virksomheder husker, at mobile medarbejdere kan være beskyttet af en anden lovgivning end den danske. Dette skyldes store skatte- og socialsikringskrav fra de udenlandske myndigheder, således at medarbejderen kan udløse en skattepligt såvel for sig selv men også for virksomheden i Danmark. Vigtigheden understreges af den skærpede praksis, sådan at risikoen for latente skatte-og afgiftskrav overvejes og arbejdsgiverne i Danmark på den måde får styr på deres mobile arbejders aktiviteter.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Wolfgang Schmütz, erhvervskonsulent og direktør Business Tyskland e.V.
WiREG – Wirtschaftsförderungsgesellschaft Flensburg / Schleswig mbH[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]