Moms – skattefordele ved salg af varer fra Tyskland

aug 16, 2016

[vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Set med danske øjne er Tyskland et land med en lav skatteprocent. Dette gælder specielt for moms. Den danske momssats ligger på 25 %, den tyske derimod kun på 19% henholdsvis 7%. Denne differance kan erhvervsdrivende til fordel udnytte.

De fleste kender de momsmæssige fordele ved den såkaldte grænsehandel. Her sparer danske privatpersoner penge især ved køb af fødevarer. Selv om varerne bliver bragt til Danmark umiddelbart efter køb, betaler man kun den tyske momsafgift på 19% hhv. 7%. Grænsehandlen har specialiseret sig i at udnytte netop denne fordel – og sælger danske produkter med den lavere tyske moms.

Mindre kendt er, at man også som erhvervsdrivende eller virksomhed målrettet kan drage fordel heraf. Afgørende er salget af varerne fra Tyskland. Ved et direkte salg til private kunder kan produkterne tilbydes og sælges med tysk moms. Dette gælder uden indskrænkelse, hvis kunden henter varen i Tyskland. For sælgeren betyder det mindre moms og dermed mulighed for at sænke prisen og for at øge omsætningen.

Hvis varen bliver leveret fra Tyskland til danske privatkunder, f.eks. af sælgeren eller en spedition, gælder momsfordelen op til et samlet volumen på 280.000 DKK per år (ca. 37.500 EUR). Så snart denne grænse overskrides, skal den tyske forhandler betale moms i Danmark af denne og de kommende leveringer til danske kunder. Leveringsgrænsen griber dog ikke, hvis den private danske køber, som beskrevet ovenfor, selv henter varerne eller bestiller leveringen hos en tredjemand (f.eks. spedition) – dette betegnes som ”erweiterter Abholfall” (udvidet afhentning).

Der kan også være fordele ved grænseoverskridende handel med andre erhvervsdrivende og virksomheder. Hvis varen sælges fra Tyskland til en dansk forretningsdrivende er leveringen en såkaldt momsfri EU-levering.

Den danske køber har en likviditetsfordel, fordi han kun skal overføre nettoprisen til den tyske sælger. Ved køb i Danmark skal køber derimod betale moms og kan senere få den refunderet af SKAT. Især ved et stort handelsvolumen kan dette føre til en stor likviditetsmæssig fordel. Ved EU-leveringer skal man være opmærksom på de lovformelige regler om dokumentation (Gelangensbestätigung). Dokumentationen afhænger af omstændighederne og kan ikke ”skæres over en kam”.

Facit:

Med henblik på moms kan det muligvis betale sig at sælge varerne fra Tyskland – selv for en dansk erhvervsdrivende, som kun har danske kunder. Specielt hvis man også anslår færre omkostninger til leje og lagerplads end i Danmark. Og bortset fra det, åbnes muligheden for at få en fod ind på det tyske marked helt af sig selv.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Christian Kuth, Steuerberater og partner
Steuerberatersozietät tyskrevision|TR Steuerberater[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]