Prøvetid i ansættelseskontrakt kan reducere driftsudgifter

okt 6, 2016

[vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Udkommet oktober 2015 i „Legal and tax“ for det dansk-tyske Handelskammer i København.

Etablering og ansættelse i Tyskland. Det hævdes tit, at det er svært at komme af med ansatte i Tyskland. Dog kan en prøvetid i ansættelseskontrakten begrænse omkostningerne, fordi afskedigelsen er ret uformel. De tyske regler tillader op til 6 måneders prøvetid.

For nogle danske virksomheder er en ansat sælger en prøveballon på markedet i Tyskland. Optimeringen af omkostninger til løn og sociale afgifter er tit det centrale spørgsmål. Reglerne i Tyskland tillader at aftale op til 6 måneders prøvetid. Herunder aftales normalt 14 dages opsigelsesvarsel. For ledende ansatte som direktører, afdelingsledere osv. kan der endda aftales prøvetid på op til et år. For arbejdspladser af mere enkel karakter vil en kortere prøvetid normalt være tilstrækkelig. For dag-til-dag aflønnede gælder særlige regler.

For et ansættelsesforhold på under 6 måneder gælder reglerne i den tyske lov mod uberettiget opsigelse ikke (”Kündigungsschutzgesetz”). Loven gælder først for ansættelsesforhold, der har varet længere end seks måneder og i virksomheder med mere end 10 ansatte. Dermed kan opsigelsen under prøvetiden foretages uden en begrundelse. Og opsigelsen skal heller ikke tage hensyn til social retfærdighed blandt de ansatte.

Når arbejdet udføres regelmæssigt i Tyskland gælder den lovgivning, der gælder på arbejdsstedet. Arbejdsgiveren med ansatte medarbejdere i Tyskland skal oveni den aftalte løn betale udgifter til social sikring på ca. 25 %.

Prøvetid har dog også en bagside: Den skal altid aftales gensidigt – kan medarbejderen hos en konkurrent hurtigere få en fast arbejdsplads, så bliver det mindre attraktivt for medarbejderen at tage jobbet hos en dansk opstartsvirksomhed.

(Oktober 2015)

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Dr. Lars Eriksen, skattekonsulent internationale forhold
DANTAX Steuerberatungsgesellschaft mbH[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]