Sociale afgifter i Tyskland. Undgå “smarte løsninger” med “selvstændige”

okt 10, 2016

[vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Skattesvig og socialt bedrageri i Tyskland: Ransagning hos Ryanair. Flere danske virksomheder, der starter op i Tyskland, tror, at systemet med en ”fri medarbejder” er så nemt som i Danmark. En fri medarbejder i Tyskland sparer arbejdsgiveren for ca. 22 % bidrag til den tyske socialsikring – hvis loven overholdes. Men loven i Tyskland forlanger reelle forhold og accepterer ikke smarte ”løsninger”.

Hver tredje pilot er ikke ansat direkte ved Ryanair, men er ”fri medarbejder” via et vikarbureau. I juli 2016 måtte Ryanair sande, at Scheinselbständig i Tyskland kan koste dyrt for arbejdsgiveren. Kontrol i seks lufthavne i Tyskland – lige før feriesæsonen. Nu blev der ransaget pilot-lokaler: Anklagen mod Ryanair lyder på skattesvig og socialt bedrageri. De ”frie medarbejdere” fik ikke sygedagpenge og blev i de fleste tilfælde betalt efter antal flyvetimer. Det drejer sig om mindst 1.600 arbejdsforhold.

Det er ikke muligt at klare sig uden om problemet med smarte aftaler. De reelle, faktiske forhold er afgørende. Direktionsbeføjelsen og indlemmelsen i arbejdsgiverens organisation fører til, at Ryanair skal betale bidrag til tysk pensions-, arbejdsløsheds- og sygekasse. Denne pligt kan Ryanair ikke unddrage sig ved at placere en serviceyder som mellemled. Reglerne siger, at den arbejdsgiver, der faktisk bestemmer over en medarbejder, har pligt til at indberette og betale de sociale bidrag for denne. Da Ryanair f.eks. de facto bestemmer flyplanerne og bestemmer, hvor og hvornår en pilot skal flyve, anses Ryanair for den faktiske arbejdsgiver.

Forældelsesfristen overfor den ansatte er 3 måneder, men arbejdsgiverens forældelsesfrist er 4 år. Arbejdsgiveren skal efterbetale såvel arbejdsgiver- som lønmodtagerbidrag og kan ikke modregne hos lønmodtageren. Dermed skal der efterbetales over 40 % plus evt. bøde. Overhold reglerne i Tyskland. Dantax egen lønafdeling hjælper danske virksomheder – på dansk.

10.10.2016

Dr. Lars Eriksen, skattekonsulent internationale forhold
DANTAX Steuerberatungsgesellschaft mbH[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]