Vejen til et tysk kapitalselskab – hvis det skal gå stærkt

okt 25, 2016

[vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]I 2016 varer det mindst 8 uger, inden et tysk GmbH er etableret og hvis man er rigtig uheldig kan det tage helt op til 6 måneder. Man kan ikke forudse og kun meget begrænset påvirke, hvor hurtigt de tyske myndigheder arbejder.

Som entreprenør kan man godt være i den situation, at man gerne vil påbegynde aktiviteterne i Tyskland straks og ikke har tid og lyst til at vente på registreringen. Et skuffeselskab afkorter den lange etableringsproces og ”on top omkostningerne” er overskuelige.

Hvorfor en hurtig etablering?

  • Du har tidsnært brug for et tysk moms-ID-nummer, f. eks. til momsfri leverancer fra Danmark til Tyskland.
  • Du planer at etablere et tysk GmbH og har lovet at ansætte en tysk medarbejder fra ”i morgen”. Så kan du registrere sin danske virksomhed som arbejdsgiver i Tyskland, anmelde medarbejderen og senere afmelde firmaet og medarbejderen igen, når det tyske selskab er registreret. Dette er en mulighed, men det betyder en del administrativt arbejde både for arbejdsgiver og for medarbejder, som frafalder ved køb af et skuffeselskab.
  • Du ønsker at indgå lejekontrakter her og nu med dit tyske selskab (fremfor først at tegne kontrakt med din danske virksomhed og senere ”flytte” kontrakten til det tyske GmbH, når det er på plads).
  • Du er enig med en stor tysk kunde over et salg, men kunden accepterer kun et tysk selskab som leverandør.
  • Du har simpelthen ikke lyst til at vente uger eller måneder på de tyske myndigheder.

Ulempen ved skuffeselskaber er først og fremmest, at købet af et skuffeselskab er dyrere end den ”normale” etablering. Købsprisen er afhængig af sælgeren og af retsformen – et Unternehmergesellschaft (ligner det danske IVS) er billigere end et Aktiengesellschaft (ligner A/S).

Desuden kan det være en udfordring at finde den rigtige sælger. I pressen finder man ofte advarsler om, at køber skal være helt sikker på, at hele indskudskapitalen er til selskabets rådighed. Men i den dansk-tyske erhvervspraksis er andre, mere simple tinge også vigtige: Hvem har bogført indtil nu? Har man en åbningsbalance? Fungerer videresending af post, som en tredjemand sender til den gamle adresse? Kan man kommunikere med selskabets bank og får man straks adgang til kontoen? – og der er flere andre praksisspørgsmål. Et ”hurtigt selskab” betyder ikke nødvendigvis et ”nemt selskab”.

I Tyskland tager en ”normal” etablering længere og længere tid. Efter det første møde med notaren skal der åbnes en tysk bankkonto, indskudskapitalen skal overføres til den tyske bank og overførselsbeviset skal sendes til notaren. I næste skridt indleverer notaren anmeldelsen af selskabet til Handelsregisteret og registreringsprocessen sætter i gang. Tidligere var 2 ugers bearbejdelse en tommelfingerregel, men det kan man ikke længere stole på.

Først efter indregistreringen i Handelsregisteret begynder den næste myndighed (Finanzamt) at arbejde. Hvis der er udenlandske anpartshavere, er skattemyndighederne specielt kritiske med hensyn til Unternehmereigenschaft og ledelsens faktiske opholdssted. Ofte tager en Finanzamtmedarbejder ud til selskabets adresse, inden virksomheden får et skattenummer. Og det betyder, at processen tager endnu længere tid. Hvis myndighederne har spørgsmål, skriver de (med posten) – entreprenøren skal svare, og så mister man hurtigt en eller to uger mere.

Det betyder dog ikke, at en ”normal” registrering er ikke mulig eller vanskelig i Tyskland – det er en solid løsning og hvis alt er, som det skal være, bliver selskabet altid registreret. Det er dog ikke den bedste løsning, hvis det skal gå stærkt og entreprenøren er under tidsmæssigt pres.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Benjamin J. Feindt, Steuerberater
Steuerberatersozietät tyskrevision|TR Steuerberater[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]