Holdingselskab i Tyskland

okt 9, 2017

[vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Mange danske selskaber er konstrueret som en holding-konstruktion – dvs. et holdingselskab ejer et driftsselskab. Holdingselskabets eneste opgave er at administrere datterselskabet, og et evt. overskud sendes op i holdingselskabet. Er det godt at have et dansk holdingselskab, der ejer et tysk datterselskab?

Dette spørgsmål er ikke helt nemt at besvare. Det kommer an på, om holdingselskabet er et aktivt selskab. Udlodning af overskud i et tysk datterselskab til et inaktivt dansk holdingselskab kan betyde 15 % tysk udbytteskat i Tyskland for datterselskabet. Udbytteskatten i Tyskland kan hverken modregnes eller refunderes. Hvis det derimod drejer sig om et aktivt selskab, så beskattes et eventuelt udbytte i det tyske datterselskab ikke i Tyskland.

Da loven i Tyskland har en meget bred definition, kan man ikke opstille en ”facitliste”: Det kræves, at moderselskabet ”skal deltage i det almindelige erhvervsliv”. Et aktivt selskab foreligger f.eks. i de følgende tilfælde: et selskab, der driver egen virksomhed; et selskab, der har ansatte; men derimod er ren formueforvaltning eller blot udlejning og lignende ikke tilstrækkeligt.
Der findes dog tilfælde, hvor kildeskatten kan undgås, selvom der er tale om et rent holdingselskab. Det kommer an på, om dette er ”aktivt” i lovens forstand. Et rent holdingselskab kan anses for ”aktivt”, når det leder datterselskabet (f.eks. har overtaget hele administrationen og/eller driftsledelsen). Er der udelukkende tale om et holdingselskab uden aktiviteter, kan udbytteskatten undgås ved, at det tyske selskab omdannes til et personselskab.

Afgørelse af dette kræver rådgivning af en tysk revisor, inden beslutning tages.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”50px”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” type=”full_width” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]Dr. Lars Eriksen, skatterådgiver – internationale skatteforhold
DANTAX Steuerberatungsgesellschaft mbH[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]