Østfyns Erhvervsråd på besøg hos WiREG – Danske virksomheders tyske succeshistorier

apr 30, 2019

Tidligere på måneden fik erhvervsfremmeorganisation WiREG besøg af Østfyns Erhvervsråd. Med det formål at møde danske virksomheder i Tyskland og høre om deres erfaringer, deltog i alt 12 firmarepræsentanter i et infomøde på Teknologicenteret i Flensborg. Herefter fik de mulighed for at besøge to danske virksomheder, og med egne øjne se hvordan dansk forretning trives syd for grænsen.

Det første virksomhedsbesøg var hos Padborg-firmaet Hansen & Søn A/S Tricolore, der i 2018 byggede et nyt lagerareal i Harrislee, hvorfra virksomheden betjener deres tyske kunder med logistikservice af høj kvalitet.

Direktørerne Hardy Hansen og hans søn Henrik Hansen præsenterede succeshistorien om deres over 100 år gamle familievirksomhed for Østfyns Erhvervsråd. Med 51.800 kvadratmeter lagerplads i Padborg (DK), 8.000 kvadratmeter lagerareal i Harrislee (DE), 400 ansatte og omkring 300 egne lastbiler betjener Tricolore kunder i hele Europa. Hansen & Søn A/S Tricolores største markeder er på nuværende tidspunkt Frankrig og Tyskland.

Henrik Hansen forklarede blandt andet de besøgende fra Nyborg (DK) hvordan det lykkedes at realisere byggeprojektet i Tyskland. Blandt succeskriterierne for at bygningen kunne blive færdig rettidigt, blev der lagt vægt på hjælp fra og positiv interaktion med: banken, den tyske skatterådgiver, arkitekten, WiREG og Harrislee kommune.

På besøget hos Hansen & Søn A/S Tricolore, blev udfordringerne ved at bygge (og drive forretning) i Tyskland også drøftet, heriblandt at:

  • Tyskland er forskellig fra Danmark på mange parametre (her fungerer tingene anderledes)
  • Det er ikke let at finde en egnet byggegrund med op til 5 hektar erhvervsgrund
  • Behandlingstiden i byggeproceduren er længere i Tyskland på grund af landets byggeboom
  • Der er andre regler for bygge- og brandbeskyttelse, og også godkendelsesprocedurer varierer fra dem i Danmark
  • Tyske skatteregler skal overholdes til punkt og prikke, og der skal især holdes et skarpt øje på reglerne ift. virksomhedsstrukturen
  • Finansieringsmodellen i Tyskland er mere kompleks end i Danmark

 

Efter at have besøgt Tricolores lager i Harrislee fortsatte WiREG og Østfyns Erhvervsråd med et besøg hos laksefabrikken Vega Salmon GmbH i Handewitt.

Her arbejder ca. 400 medarbejdere i et produktionsområde på flere tusinde kvadratmeter, hvor der bliver produceret lakseprodukter af højeste kvalitet. Direktøren for virksomheden, Michael Budtz Berthelsen, fortalte om virksomhedens succes i Handewitt, hvorfra de har opbygget et verdensomspændende distributionsnetværk af deres lækre produkter. Michael bekræftede at Tyskland forretningsmæssigt er forskellig fra Danmark, men at det trods dette i løbet af de sidste fem år er lykkes Vega Salmon at opbygge en af de mest effektive fiskeproduktionsfabrikker i Europa.

Handewitts stadige teknologiske fremskridt sikrer at erhvervsvæksten effektivt kan faciliteres og supporteres. Så der bliver stadig bedre plads til og vilkår for danske virksomheder, der ønsker at udvide deres forretning til det tyske marked.