Vi tager temperaturen på dansk eksport til Tyskland

maj 16, 2019

Når der tales dansk økonomi og BNP, er det svært at komme udenom eksporten til Tyskland. Den danske eksport til Tyskland bliver vendt og drejet dagligt af en bred vifte af økonomer og analytikere, og spiller unægteligt en stor rolle i den danske økonomi. I dette blogindlæg går vi under overfladen og tager et kig på hvordan det går med eksporten til vores naboland.

Så har du brug for en god grund til at begynde at eksportere til Tyskland, så læs med her!

Lad os starte med de hårde facts: ifølge udenrigsministeriet eksporterede danske virksomheder i 2017 for 1.188 milliarder danske kroner. Der blev eksporteret varer for 747 milliarder danske kroner, og for 441 milliarder kroner tjenester. Tyskland alene importerede for 153,4 milliarder kroner fra Danmark, og står derfor for 7,7% af hele den samlede danske eksport, og er dermed uden sidestykke Danmarks største eksportmarked. Til sammenligning importerer verdens største økonomi, USA, for 125,8 milliarder kroner og indtager dermed 2. pladsen på listen over Danmarks største eksportmarkeder – et væsentligt stykke bag Tyskland.

Udenrigsministeriet, 2019

 

For at sætte Tysklands importmængder i perspektiv, kan du sammenligne de 16 tyske delstater med lande i deres egen ret. For eksempel importerer delstaten Nordrhein-Westfalen for omtrent samme beløb som hele Frankrig, og byen Hamborg alene importerer for samme beløb som Japan! Ved at skabe en eksportrute til Tyskland, får du altså ”16 lande i ét” set fra et økonomisk perspektiv. Og du har blot ét lands regler og bureaukrati at skulle tage højde for!

Ifølge Nationalbanken er omkring 95.000 danske arbejdspladser bundet op på eksporten til Tyskland, og både virksomheder og husholdninger tager for sig af de danske eksportvarer, hvoraf beklædningsgenstande, køretøjer og maskiner og -tilbehør til industrien indtager top tre:

Dansk Erhverv, 2018

 

Ifølge en analyse lavet af fyens.dk er der tre primære årsager til dansk eksports succes i Tyskland:

  1. Tyskland er vores naboland, og der handles helt naturligt meget med nabolande. Det kommer sig af at handelsomkostningerne er lavere, forbrugerne ofte har lignende smag, og de kulturelle forhold ligner hinanden.
  2. Tyskland er en stor økonomi, helt præcist verdens fjerdestørste, og derfor er der større efterspørgsel efter varer og tjenester generelt.
  3. Handelsvilkårene mellem Danmark og Tyskland er rigtigt gode.

En anden afgørende årsag er ifølge udenrigsministeriet den generelle blåstempling af dansk kvalitet. Danmark har et godt image i Tyskland, og dansk kvalitet i forhold til både varer og services er meget eftertragtet.

Så hvordan ser fremtiden for dansk eksport til Tyskland ud? Ifølge en markedsrapport fra Dansk Erhverv fra 2018 forventes eksporten til Tyskland at vækste med 3,9% i 2020, og på trods af nylig nedjustering i forventningerne til vækst i den tyske økonomi, er Tyskland stadig EU’s vækstmotor. Ifølge OECD har Tyskland en BNP på USD 52.574 per indbygger, hvilket er 3,4% lavere end den danske. Til gengæld vækster den tyske BNP med 2,5%, det vil sige 0,2% højere end i Danmark. Så på trods af udsving i vækstforventningerne i Tyskland, så ser mulighederne for dansk eksport til Tyskland gode ud.

Hvis du vil kigge nærmere på de specifikke eksportmuligheder, kan du læse vores blogindlæg om markedsmuligheder i Tyskland her. Hvis du er på vej til at starte et eksporteventyr op, kan du med fordel læse vores step-by-step guide til eksport til Tyskland her. Ellers kan du følge med her på bloggen, hvor vi løbende kommer med indlæg om dansk forretning i Tyskland, blandt andet har vi et spændende indlæg om mulighederne i Slesvig-Holsten, regionen der grænser op mod Danmark, i pipeline!

Vi står som altid til rådighed, hvis du har spørgsmål eller har brug for rådgivning! Kontakt os her på siden eller skab dig et overblik over vores eksperter her.