Markedsmuligheder i Slesvig-Holsten

jun 21, 2019

Business Tyskland er baseret i Flensborg, og herfra har vi udsigt til den nordligste region i Tyskland: Slesvig-Holsten. Her har vi set og hjulpet rigtigt mange danske virksomheder med deres forretning i Tyskland, og det er ikke helt tilfældigt at netop Nordtyskland har været det rette springbræt for disse virksomheder.

Tyskland består af 16 bundeslande, hver med deres karakter, marked og muligheder. Når man taler om Tyskland som helhed, og analyserer det tyske marked og dets forbrugere, kan man hurtigt komme til at skære hele landet over én kam. Men så enkelt er det ikke. For selvom mulighederne er mange og gode på tværs af hele Tyskland, varierer forholdene fra bundesland til bundesland.

I dette indlæg går vi mere specifik til Nordtyskland og regionens potentiale som base for danske virksomheder med forretning i Tyskland – denne region er nemlig ekstra spændende for de innovative og fremadskuende danske virksomheder.

Først og fremmest, så trives forretningslivet i Slesvig-Holsten og markedet vokser. Ifølge regionen selv, rundede Slesvig-Holstens bruttonationalprodukt de €97 milliarder i 2018, med en vækst på 1,8% fra 2017. Op mod 99% af virksomhederne i regionen er små og mellemstore virksomheder, og blandt disse virksomheder er fremtidssatsningen tydelig. Sundhedsteknologi, maskinteknik, søfart, levnedsmiddelindustrien, IT, vedvarende energi og sundhed er alle blandt de stærkest repræsenterede forretningsområder i Slesvig-Holsten, hvilket er et testamente til de herskende fremadskuende tendenser.

Holdt op mod omsætning og beskæftigelse er de stærkeste brancher i Slesvig-Holsten levnedsmiddel og maskinteknik, og på disse områder klarer de danske virksomheder sig allerede godt. Der er samtidigt en væsentligt større andel af servicevirksomheder i forhold til resten af Tyskland, med en bruttoværditilvækst på 73,4% mod landsgennemsnittet på 68,2%. Så mens serviceeksporten for hele Tyskland ligger et godt stykke bag vareeksporten, er der gode muligheder for serviceeksport i Nordtyskland.

Du har altså nogle forretningsområder der ligner noget vi kender hjemmefra Danmark, og den voksende efterspørgsel på områder, hvor vi i Danmark står stærkt, åbner mange muligheder for danske virksomheder og deres produkter og services.

Men det er ikke kun muligheden for at drive forretning i, eller sælge til Tyskland, der trækker. Nordtyskland er også et stærkt springbræt for eksport. Tyskland er Europas logistiske primus motor, og skal du fragte varer fra A til B, er det ofte svært at komme udenom Tyskland. Slesvig-Holsten er så at sige porten til infrastrukturens hjerte, placeret lige i smørhullet mellem hjemland og det store udland. Og eksporten trives! Med en vækst på 12,4% nåede eksporten fra Slesvig-Holsten til udlandet op på en værdi af €22,6 milliarder, og er en vigtig del af den samlede tyske eksport. Ligesom i Danmark, er de største markeder resten af den europæiske union, USA og Kina. Så har du planer om at oprette en eksport-hub er Nordtyskland ikke et tosset bud. Vega Salmon GmbH er blandt de danske virksomheder, der har formået at oprette et verdensomspændende distributionsnetværk fra deres base i Nordtyskland (Du kan læse mere om dem her).

Virksomheder der driver forretning i Nordtyskland, drager samtidig fordel af de stærke netværk i regionen. I Slesvig-Holsten er der gode forhold mellem uddannelsesinstitutioner og virksomheder, og der er dermed relativt nem adgang til kvalificeret arbejdskraft. Derudover, gør den formidable beliggenhed så tæt på det danske hjemmemarked det nemt og hurtigt for danske virksomheder at assistere og coache deres tyske teams.

Det er altså ikke tilfældigt, at mange danske virksomheder vælger netop Slesvig-Holsten som springbræt til det tyske marked. Det er tæt på hjem – kulturelt såvel som forretningsmæssigt, infrastrukturen er stærk, der er gode networking-muligheder, og der er nem adgang til kvalificeret arbejdskraft. Og så er forretningsmulighederne mange og ofte i brancher hvor danskerne klarer sig godt og har et godt ry.

Du kan finde mere info om regionen på deres hjemmeside www.schleswig-holstein.de.

Hvis du vil kigge nærmere på de specifikke forretningsmuligheder, kan du læse vores blogindlæg om markedsmuligheder i Tyskland her. Hvis du er på vej til at starte et forretningseventyr op, kan du med fordel læse vores step-by-step guides til hhv. eksport og etablering.

Vi står som altid til rådighed, hvis du har spørgsmål eller har brug for rådgivning! Kontakt os her på siden eller skab dig et overblik over vores eksperter her.