Ekspertfokus: Hvorfor du bør lære ordet ”Wirtschaftsförderungsgesellschaft”

jul 15, 2019

Ja, hold tungen lige i munden, det er ikke nemt. Til gengæld er det godt at kunne.

Handel og virksomhedsetablering på tværs af grænser er langt fra et nyt fænomen. Vi danskere har handlet flittigt med vores naboer i hundredvis af år, og Tyskland har ikke været nogen undtagelse. Som følge af tæt politisk samarbejde landende imellem, har danske virksomheder gode muligheder for at etablere sig på det tyske marked, og omvendt. Med dette effektive samarbejde, og de mange virksomheder, der succesfuldt arbejder på tværs af grænsen, kan man fristes til at tro, at det hele er lige til. Så hvorfor i alverden findes der hele firmaer, der specialiserer sig i etablering af danske virksomheder i Tyskland? Er det ikke nok at finde en enkelt god rådgiver, der kan holde én i hånden?

Ja og nej. Ja, du har brug for en god rådgiver. Nej, du har ikke nok i én. Der er en god grund til, at der findes hele firmaer, der specialiserer sig i etableringen af virksomheder fra ét specifikt geografisk område til et andet. For selvom systemerne landende imellem har gjort hele affæren lettere, har du stadig med et helt andet land at gøre. Et land med egen lov, eget bureaukrati, egne processer og protokoller, for ikke at tale om at markedet og forbrugerne er helt deres egne.

Så selvom det er nemmere at etablere sig i Tyskland end i så mange andre lande, så er det hele ikke så lige til alligevel. Det skal man dog ikke lade sig skræmme af, det er nemlig her de såkaldte ”Wirtschaftsförderungsgesellschaften” kommer ind i billedet. Navnet er lidt indviklet, men det er deres service til gengæld ikke. Det er dem, du tager til, når du skal etablere en virksomhed i Tyskland, og skal sikre dig, at du får den rette rådgivning, og at processen går så vidt muligt som smurt.

Vores medlem WiREG mbH er et af disse erhvervsfremmeselskaber. WiREG specialiserer sig helt præcist i etableringen af skandinaviske selskaber i området omkring Flensborg og Slesvig. De stiller altså skarpt på lige præcist de behov skandinaviske virksomheder har, når de etablerer sig i Tyskland med base i regionen Slesvig-Holsten.

Blandt vores ekspertmedlemmer i Business Tyskland oplever vi ofte, at danske virksomheder har fået fortalt, at det er i Sydtyskland mulighederne ligger. Men faktisk så er Slesvig-Holsten den region i Tyskland med det største antal danske virksomheder. Og det er ikke helt tilfældigt, at Slesvig-Holsten ser så meget aktivitet fra danske virksomheder. I Sydtyskland finder man som dansk virksomhed ofte sig selv i en situation, hvor man for at kunne have succes på markedet, enten skal tage kampen op mod de sydtyske virksomhedsgiganter, eller levere til de gamle traditionelle virksomheder, der har langt mere langtrukne og mere komplicerede beslutningsprocesser. I Slesvig-Holsten derimod, finder du et gunstigt miljø for de mindre og mere agile danske virksomheder, og mange bruger derfor denne region som base og springbræt. Dermed er det ikke sagt, at man skal holde sig fra Sydtyskland. Der er helt sikkert mange gode muligheder for mange danske virksomheder. Det er blot vores erfaring at Slesvig-Holsten giver en nemmere start og gunstigere forhold for mange danskere.

Det gælder blandt andet logistikvirksomheden Frode Laursen, der med hjælp fra WiREG har etableret deres tyske logistikcenter i Flensborg. De benyttede sig af WiREGs såkaldte ”Ansiedlungsservice”, hvormed WiREG hjælper skandinaviske virksomheder med at komme hurtigt og sikkert fra start, så virksomheder hurtigere kan se deres projekt bære frugt. I samarbejde med WiREG har Frode Laursen i løbet af de sidste otte år realiseret 100.000 m2 lagerplads i Flensborg og Handewitt.

 

“Det gode samarbejde med WiREG og deres faglige støtte fra var en af grundene til, at vi havde en meget god start i Flensborg med vores firma.”

Anders Balle, Administrerende direktør Frode Laursen Logistik GmbH

 

3 hurtige fra WiREG:

Hvad skal danske virksomheder være særligt opmærksomme på, når de træder ind på det tyske marked?
Salg i Tyskland er anderledes netværket er ekstra vigtigt; indsigt i den tyske lovgivning er vigtigt; tysk ledelse er hierarkisk; det er vigtigt at have god likviditet, når man vil starte virksomhed i Tyskland; du kan ikke kopiere din markedsføringsstrategi fra Danmark her er forbrugeren og markedet markant anderledes.

Hvad er danske virksomheders største udfordring i Tyskland?
Sprog- og kulturkompetencer er absolut essentielle for din succes i Tyskland. Sørg for at de enten er på plads internt, eller alliér jer med specialiserede rådgivere.

Har I et ekstra fif i ærmet?
Vidste I, at det på nuværende tidspunkt tager lang tid at få oprettet et MOMS-nummer hos de tyske skattemyndigheder helt op mod 4 måneder, men at det kan faktisk lade sig gøre at starte op efter ganske kort tid, hvis blot man ikke planlægger B2B-salg til Danmark?

 

Summa summarum

Hvis du vil give din virksomhed de bedste vilkår for en flydende opstart i Tyskland, anbefaler vi hos Business Tyskland at tage fat i et erhvervsfremmeselskab, eller Wirtschaftsförderungsgesellschaft, som WiREG. Det sparer jer i langt de fleste tilfælde væsentlig tid og kræfter, som jo som bekendt også sparer penge.

Dette indlæg blev skrevet i samarbejde med WiREG mbH. Du kan læse mere om dem og deres services på www.wireg.de. Har du spørgsmål, eller ønsker du at komme i kontakt med WiREG, kan du kontakte WiREGs dansktalende eksperter:

Michael Otten, Direktør
Telefon: +49-461-9992222; E-mail: otten@wireg.de

Wolfgang Schmütz, Seniorkonsulent
Telefon: +49-461-9992247; E-mail: schmuetz@wireg.de

Hanna Kiesow, Juniorkonsulent
Telefon: +49-461-9992214; E-mail: kiesow@wireg.de

Hvis du vil kigge nærmere på de specifikke forretningsmuligheder, kan du læse vores blogindlæg om markedsmuligheder i Slesvig Holsten her. Er du på vej til at starte et forretningseventyr op, kan du med fordel læse vores step-by-step guides til hhv. eksport og etablering i Tyskland.

Vi står som altid til rådighed, hvis du har spørgsmål eller har brug for rådgivning! Kontakt os her på siden eller skab dig et overblik over vores eksperter her.