Ekspertfokus: Undgå at få ørerne i den tyske juramaskine

aug 14, 2019

Der findes et væld af forskellige virksomhedsrådgivere. Du kan blive rådgivet om alt fra skat og finans til event-stande. Når en virksomhed overvejer at ansætte en rådgiver til et givent projekt, bliver der i langt de fleste tilfælde diskuteret for og imod. Udefrakommende ekspertise bliver holdt op mod ”kan-selv”. Der er dog ét område, hvor der som regel ikke tøves: det juridiske.

Det juridiske område er kompliceret og giver i mange tilfælde uønskede udfordringer, hvis ikke man får den rette hjælp. Derfor er noget af det første virksomheder kigger efter, når de krydser grænsen til Tyskland, et advokatkontor. Og her er heldigvis mange dygtige advokater at vælge imellem! Derfor kan man som dansk virksomhed også tillade sig at være kræsen, og gå efter et advokatkontor med speciale i skandinaviske virksomheder.

Vores medlem CausaConcilio Rechtsanwälte und Notare er ét af de få advokatkontorer, der for alvor har ekspertise i virksomheder med forretning på tværs af den dansk-tyske grænse. Med fire afdelinger fordelt rundt omkring i Nordtyskland, har CausaConcilio dybe rødder i Tysklands juridiske system, mens deres afdeling i Flensborg er specialiseret i de juridiske forhold vedrørende etablering af skandinaviske virksomheder i Tyskland. Her har vi altså med et stærkt hold at gøre, der fagligt såvel som kulturelt spænder bredt.

Især det kulturelle aspekt er i CausaConcilios erfaring en vigtig brik i en gnidningsfri etableringsproces. Som dansk virksomhed er det en fordel at arbejde med professionelle rådgivere, der ikke blot kan sætte sig ind i virksomhedens tal, men også i virksomhedens kultur, sprog, medarbejderforhold og generel gøren og laden. Der gør især kommunikationen og forventningsaftemningen meget nemmere, hvilket er altafgørende for en god start på det nye marked.

 

Start rettidigt

CausaConcilio nævner primært tre områder, hvor danske virksomheder risikerer at blive ubehageligt overraskede:

  • Stiftelse af selskaber tager mindst 4 uger til den endelige registrering (så start rettidigt!).
  • Omgangen med myndigheder og kunder i Tyskland er langt mere formel end i Danmark.
  • Ansættelsesret i Tyskland er meget anderledes end i Danmark. Der bliver blandt andet lagt mere vægt på beskyttelse af lønmodtageren, og hyring og fyring er ikke nær så

Derudover, skal danske virksomheder generelt være opmærksom på, at den manglende digitalisering i Tyskland betyder længere bearbejdelsestider ved offentlige myndigheder. Omvendt betyder netop den manglende digitalisering ifølge CausaConcilio, at der lige netop her er gode muligheder for de danske digitale virksomheder. Og her er det danskernes gå-på-mod og fleksibilitet, der er deres øjne giver danskerne forspringet.

Så mulighederne er gode, men systemet er stadig noget tungere end hjemme i Danmark, så start rettidigt og med den rette hjælp.

 

Hvornår får du brug for advokathjælp?

Når du vil etablere virksomhed i Tyskland, vil du få brug for rådgivning fra advokater på en række områder. Disse områder afhænger selvfølgelig af, hvordan du har tænkt dig at operere i Tyskland. Skal du oprette et selvstændigt selskab, et datterselskab, an afdeling, eller skal du eksportere? Hvis vi tager udgangspunkt i etableringen af et selskab i Tyskland, så vil de rette advokater kunne hjælpe dig med først og fremmest at beslutte hvilken type selskab, der skal oprettes. Den generelle anbefaling er et GmbH, men der er mange andre muligheder alt afhængigt af din virksomheds profil. Der er nemlig flere ting at overveje, blandt andet indskuddet af kapital i virksomheden.

Når den rette type virksomhed er fundet, vil advokatkontoret hjælpe dig videre i processen og guide dig igennem blandt andet registreringen hos handelsregisteret og det tyske Gewerbeamt. Her er det vigtigt at bemærke, at mange af trinnene i denne proces skal klares i en bestemt rækkefølge. Blandt andet skal indskuddet i virksomheden verificeres inden ovennævnte registrering kan gå igennem. Skal du ansætte medarbejdere i Tyskland, skal der yderligere registreringer til. Og til slut skal din virksomhed selvfølgelig også registreres hos skattemyndighederne.

Der er altså en hel del papirarbejde og registreringer, der skal på plads før man som dansk virksomhed kan drive forretning i Tyskland. Er man ikke påpasselig risikerer man at spilde både tid og penge, og i værste tilfælde at få ørerne i juramaskinen. Men der er heldigvis gode råd at hente! Der findes i Flensborg-omegnen en del dygtige advokater til huse i anerkendte advokatkontorer. De kan hjælpe din virksomhed med at skabe den bedst mulige juridiske base, og dermed en mere gnidningsfri opstart på det nye, store og spændende marked. Det er i vores erfaring en investering man ikke bør gå foruden.

 

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med CausaConcilio. CausaConcilio huser 29 advokater og 9 notarer fordelt på kontorer i fire nordtyske byer, blandt hvilke kontoret i Flensborg har særligt fokus på at hjælpe skandinaviske virksomheder godt på vej i Tyskland. Her er der blandt andet mulighed for at få al rådgivning på dansk. Har du spørgsmål eller andet, kan du kontakte Ulrike Otter fra CausaConcilio via mail: otter@cc-recht.de, eller besøge deres hjemmeside: www.causaconcilio.de.

Hos Business Tyskland står vi som altid til rådighed, hvis du har spørgsmål eller kommentarer. Kontakt os her på siden, eller tag et kig på vores udvalg af ekspertrådgivere.