Ekspertfokus: Den tyske skattelabyrint

sep 11, 2019

Det er de færreste, der har minutiøst styr på skattereglerne. Man har som regel styr på det overordnede, men graver vi dybere, bliver det hurtigt forvirrende. Hvilke fradrag gælder for dig? Hvad skal angives, og hvad skal ikke? Hvad skal du gøre, hvis du har fået lønforhøjelse? Hvad med den bonus, du fik i januar? Har du nu helt styr på selvangivelsen? Ja, selv SKAT har problemer med at holde styr på alle reglerne. Og værre bliver det, når du driver virksomhed. Nu er der pludselig et helt nyt sæt regler, der skal forstås og følges. Hvor skal det hele registreres? Hvad er satserne? Hvad er reglerne i forhold til køb og salg i udlandet? Hvad med lønninger?

Hvis der er noget, der kan frustrere os danskere, så er det skat og svært gennemskuelige rammer og regler. Heldigvis er det for privatpersoner ofte tilstrækkeligt at have styr på det overordnede. Men hvordan står det til, når du som virksomhed kigger mod syd?

 

De tyske skatteforhold er meget komplekse

For at citere det danske udenrigsministerium: ”De tyske skatteforhold er meget komplekse”. Det kan skam lade sig gøre at trives med de tyske skatteforhold – ganske glimrende endda – men en hjælpende hånd er at anbefale. For selv hvis du har godt styr på det danske skattesystem, er der afgørende forskelle mellem Danmark og Tyskland. Helt grundlæggende er indkomstskatten eksempelvis lavere i Tyskland end i Danmark, hvorimod selskabsskatten er højere. Du skal som arbejdsgiver også huske at indkalkulere ca. 22% sociale afgifter oven i dine medarbejderes bruttoløn, og så skal der følges en nøje procedure, når der laves årsregnskab.

Dette er blot nogle få eksempler på, hvor skatteforholdene varierer mellem Danmark og Tyskland. Business Tysklands medlem DANTAX er et revisionsfirma beliggende i Harrislee ved Flensborg med speciale i danske virksomheders forretning i Tyskland. De skiller sig ud ved deres dybdegående kendskab til danske virksomheders udfordringer i forhold til det tyske skattesystem – med rådgivning på dansk. Hos DANTAX bliver du rådgivet i øjenhøjde af et hold revisorer, der forstår hvor din virksomhed kommer fra, og hvordan du får den bedst mulige start i Tyskland. De fokuserer på at optimere dine skatteforhold, så forretningen kan trives uden ubehagelige overraskelser.

 

Råd fra eksperterne

Ifølge DANTAX bør danske virksomheder i Tyskland blandt andet være opmærksomme på følgende:

  • Den generelle momssats er lavere end i Danmark, nemlig 19%, og på nogle områder er den reduceret til 7%. Det gælder blandt andet udvalgte serviceydelser samt fødevarer. Kravene til dokumentation er dog strenge.
  • Det er vigtigt at sætte sig ind i de tyske regler for fakturering og bogføring generelt.
  • I Tyskland er arbejds- og især ansættelsesforholdene anderledes. ’Hiring and firing’ foregår ikke på samme måde som i Danmark, og det er vigtigt at have styr på reglerne, inden ansættelsesproceduren går i gang. Lønafregning er relativt indviklet og kræver i de fleste tilfælde at blive udført af specialister.
  • Tysk social sikring. Oven i den aftalte bruttoløn skal arbejdsgiveren indkalkulere yderligere ca. 22% til sociale afgifter.
  • Bogføring. Er det et krav at bogføringen foregår i Tyskland? Ikke nødvendigvis. Man kan søge om tilladelse til at foretage bogføringen i udlandet, men det kræver omfattende dokumentation.
  • Manglende digitalisering. Det meste foregår stadigvæk på papir.
  • Læs DANTAX’ kommentar til dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Danmark og Tyskland her.

… og vær opmærksom på vigtigheden af løbende rådgivning for at undgå fejl og faldgruber.

 

Dette indlæg er skrevet i samarbejde med DANTAX Steuerberatungsgesellschaft mbH. DANTAX yder økonomisk rådgivning til danske og skandinaviske virksomheder i Tyskland. Deres speciale spænder vidt og dækker som nævnt bl.a. den brede økonomiske rådgivning – både ved etablering og den daglige drift, transfer pricing, ansættelsesforhold, moms og specifikke skatteregler, forpligtelser ifm. bogføring og regnskab. Derudover bistår de også med kommunikationen med de tyske myndigheder.

Det tyske skattesystem er komplekst, men du bør som forretningsdrivende ikke lade dig afskrække af dette. Helt afgørende er, at skatteforholdene ikke koster dig for meget tid og kræfter. Med de rette skatterådgivere, der ikke kun har styr på de tyske skatteregler, men også har indgående kendskab til danske virksomheder og deres behov, er du godt rustet til forretningsdrift uden problemer på denne front.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Sigrun Scherff fra DANTAX via mail: scherff@dantax.dk eller besøge deres hjemmeside: www.dantax.dk.

Hos Business Tyskland står vi som altid til rådighed, hvis du har spørgsmål eller kommentarer.
Kontakt os her på siden eller tag et kig på vores udvalg af ekspertrådgivere.