Dobbeltbeskatning, et vaskeægte puslespil

okt 22, 2019

Når en virksomhed udvider sin forretning til et nyt land, er et af de første punkter på dagsordenen som regel at få styr på skatteforholdene. Og danske virksomheder i Tyskland er ingen undtagelse. Danmark og Tyskland har heldigvis et rigtigt godt samarbejde, når det kommer til at gøre livet lettere for virksomheder, der ønsker at krydse den dansk-tyske grænse, og i 1995 kom således også en dobbeltbeskatningsaftale på plads. Den gør at såvel medarbejder som virksomhed, med forretning på tværs af grænsen, slipper for at blive beskattet i begge lande. Denne aftale giver store fordele ved at simplificere skatteforholdene for en lang række virksomheder.

Men hvor din virksomhed skal betale sin skat, og dermed hvor meget der skal betales, afhænger af virksomhedens individuelle forhold. Og allerede de første valg du træffer har stor betydning. Når du udvider til Tyskland, er nogle af de første valg du skal træffe hvilken type virksomhed din forretning skal drives med, samt hvor og hvorvidt der skal oprettes et fast driftssted i Tyskland. Oprettes der et såkaldt driftssted syd for grænsen, skal der som hovedregel betales skat i Tyskland af indtægten der genereres gennem dette driftssted. Nemt. Men hvad defineres som et driftssted? Jo, det er her gråzonen begynder.

Helt grundlæggende kan et driftssted være et produktionslokale eller et kontor, hvor beslutninger vedrørende din forretning bliver truffet. Men vil du for eksempel drive e-handel fra Tyskland, vil dit produktlager alene ikke tælle som et driftssted. Hvorvidt et lokale eller en adresse tæller som driftssted eller ej, afhænger af en række faktorer, og det er meget vigtigt at man sætter sig grundigt ind i forholdene, da det har stor betydning for hvorvidt dit overskud skal beskattes i Danmark eller i Tyskland.

Og driftsstedet er blot én brik i dobbeltbeskatningspuslespillet. Så på trods af at Danmark og Tyskland har en klar dobbeltbeskatningsoverenskomst på plads, der skaber regler og rammer om beskatning på tværs af grænsen, er det med at finde ud af hvilke regler der gælder for en individuelle virksomhed stadig en vanskelig opgave for de fleste. Én ting er at have styr på det danske skattesystem, noget andet at have styr på det tyske, men når der skal arbejdes på tværs af grænsen, står man pludselig overfor et sæt regler, der så at sige er skabt på tværs af de to systemer, og dermed nærmest er et system i sin egen ret. Og i dette system er detaljerne altafgørende.

 

En specialist har styr på detaljerne

Et af Business Tysklands medlemmer, tyskrevision, er specialister i dobbeltbeskatning og hvordan detaljerne ændrer en virksomheds skatteforhold på tværs af grænsen. De har blandt andet fået til opgave at skrive kommentaren til den nye udgave af dobbeltbeskatningsoverenskomsten, der udgives af Gosch/Kroppen/Grotherr/Kraft i 2020.

Når vi taler detaljer, kan vi vende tilbage til eksemplet med driftsstedet. I deres artikel Fast driftssted og hvorfor det er vigtigt skriver tyskrevision følgende:

”Er det godt for en dansk virksomhed at have et fast driftssted i Tyskland? Den rene skatteprocentsammenligning siger: i Danmark betaler et A/S 22% i skat, i Tyskland er det ca. 30%. Men hvordan bestemmes overskuddet, eller hvad bruges denne procentsats til? Det er ikke helt enkelt at sammenligne. Og med skatteprocenten findes der undtagelser – for eksempel betaler virksomheder i Tyskland ofte kun 15 % i skat for indkomster af fast ejendom. De der ønsker at ansøge om tilskud i Tyskland, har ofte brug for en firmaadresse eller et fast driftssted i Tyskland.”

Det gælder for dobbeltbeskatning som for så meget andet: der findes ingen ”one size fits all”. Din virksomhed er unik, så det vil dine omstændigheder og dermed skatteforhold også være. Så for at komme bedst muligt fra start, og for at undgå at få ørene i maskinen senere hen, er det vigtigt at lade sig rådgive af specialister med kompetencer inden for dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Tyskland. En specialiseret rådgiver er nemlig ikke kun i stand til at forklare reglerne for dobbeltbeskatning, men kan også give et nuanceret billede af, hvordan dine forretningsbeslutninger påvirker dine skatteforhold.

 

Er du interesseret i at høre mere, kan du kontakte tyskrevision via mail: info@tyskrevision.com, eller tage et kig på vores udvalg af specialister her.

Hos Business Tyskland står vi som altid til rådighed, hvis du skulle have spørgsmål eller kommentarer, eller har brug for rådgivning. Vi kan kontaktes her.