Medlemsfokus: Sådan opretter du et GmbH – Step by step

nov 26, 2019

GmbH står for Gesellschaft mit beschränkter Haftung og er den type selskab der ofte vælges, når en dansk virksomhed vil etablere sig i Tyskland. Hvilken type selskab der skal oprettes, afhænger selvfølgelig af en længere række af faktorer, og er helt individuelt, men opfylder man kravene for et GmbH vil man hyppigt beslutte sig for at oprette denne type virksomhed.

Med et GmbH følger en række krav men også en række fordele. Blandt andet er et GmbH velanset på det tyske marked, og spiller for mange virksomheder en vigtig rolle i at blive taget seriøst blandt tyske forretningspartnere og kunder. Et GmbH minder mest af alt om det danske anpartsselskab. Det er ikke at sammenligne helt, men de to virksomhedstyper virker på mange punkter om hinanden.

Så hvordan bærer man sig sådan helt lavpraktisk ad med at oprette et GmbH? Med hjælp fra vores medlem HOECK SCHLÜTER VAAGT Rechtsanwälte Partnerschaft mbB, giver vi i dette blogindlæg et overblik over, hvordan processen forløber når du skal oprette et GmbH i Tyskland. HOECK SCHLÜTER VAAGT er et af Flensborgs største advokatkontorer, og huser blandt andet både dansktalende advokater og en dansktalende notar. De rådgiver indenfor tysk jura og hjælper med retssager, kontrakter mv. inden for både civilret og offentlig ret. Som notarer hjælper de blandt andet også med oprettelse og ændringer af selskaber. De har dermed samlet den al nødvendige ekspertise under ét og samme tag.

 

Oprettelsesproceduren, skridt for skridt

Nogle virksomhedsformer skal i Tyskland oprettes med hjælp fra en notar. Før du kan komme i gang med at oprette dit selskab, skal du altså have fat i en notar, som kan hjælpe dig igennem processen. Da vi har at gøre med et område, som hurtigt kan blive kringlet, anbefaler vi at man fra starten sørger for at finde rådgivere, der taler dansk. Hermed undgår du sproglige vanskeligheder. Taler du ikke tilstrækkelig tysk, skal du i princippet sørge for en tolk under notarmødet. Har du dog en dansktalende notar, er en dansktolk ikke nødvendig.

Step 1

Når du har fundet en notar, forbereder vedkommende de nødvendige stiftelsesdokumenter. For at notaren kan forberede disse dokumenter, har vedkommende brug for følgende informationer:

 • Selskabets navn
 • Selskabets hjemsted og adresse
 • Selskabets kapital
  • For at kunne oprette et GmbH skal virksomheden have en kapital på minimum €000.
 • Anpartshaveren eller anpartshaverne
  • Navn eller firmanavn, adresse, fødselsdato, mv.
 • Det nye selskabs direktør
  • Navn, adresse, fødselsdato
 • Selskabets formål

Hvis der skal være flere direktører i virksomheden, skal der ydermere gøres overvejelser om tegningsreglerne.

Step 2

Notaren laver udkast til stiftelsesdokumenterne og sender dem til virksomhedens kontaktpersoner, som evt. kommer med ændringsønsker, spørgsmål osv. Er udkastene som de skal være, aftales en tid til et såkaldt stiftende møde med notaren.

Step 3

Til det stiftende notarmøde læser notaren stiftelsesdokumentet højt og stiftelsesprotokollen underskrives. I princippet skal stifteren eller stifterne af selskabet være til stede ved mødet. Hvis stifteren er et selskab, skal de tegningsberettede personer være til stede. Gyldig legitimation i form af pas skal fremvises. Forstår en eller flere af de fremmødte ikke tilstrækkelig tysk, skal der være en tolk tilstede, der mundtlig oversætter stiftelsesdokumenterne fra tysk til det pågældende sprog. Vælger du en dansktalende notar vil det ikke være nødvendigt, at medbringe en tolk for det danske sprog. Her oversætter notaren selv, om nødvendigt.

Step 4

Direktøren for det nye selskab skal skrive under på anpartshaverlisten samt handelsregisteranmeldelsen. Desuden skal vedkommende efter stiftelsen oprette en konto for selskabet og anpartshaveren skal indbetale indskuddet hertil.

Step 5

Når indskuddet er lagt ind på selskabets nye konto gives der besked til notaren og notaren indsender stiftelsespapirerne til officiel registrering i handelsregistret ved den pågældende byret.

Step 6

Når stiftelsen af det nye tyske selskab er registreret, modtager notaren et indregistreringsbevis fra handelsregisterkontoret, og selskabet er nu et selskab med beskrænket hæftelse.

Og således får du oprettet et GmbH. Processen kan forventes at tage længere tid end i Danmark, men med det rette hold af rådgivere, burde forløbet være forholdsvist gnidningsfrit.

 

Notaren fylder mere i Tyskland

I Tyskland finder du et notarsystem, som er langt mere omfattende, end hvad vi kender hjemme fra Danmark. Langt flere handlinger kræver en notar for at være gyldige, og det er derfor vigtigt at gøre sig bekendt med, hvornår der er brug for en notar. Dermed er det også en stor fordel at finde en notar, der ikke kun taler dansk, men også har kendskab til forskellene mellem det danske og det tyske system.

I kraft af vores lange fælles historie, findes der i Slesvig-Holsten heldigvis både advokater og notarer der kan rådgive på dansk. Hos HOECK SCHLÜTER VAAGT Rechtsanwälte Partnerschaft mbB finder du advokater og en notar, der både taler det danske sprog og har indgående kendskab til forskellene mellem det danske og det tyske system. Således er de også i stand til at forberede dig på de forskelle og udfordringer du kan støde på undervejs.

Har du spørgsmål eller har lyst til at vide mere, kan du kontakte HOECK SCHLÜTER VAAGT Rechtsanwälte Partnerschaft mbB på mail: zinke@hsv-fl.de eller telefon: +49(0)461 903 60-52. Du kan også med fordel tage et kig på deres hjemmeside og egen blog her.

Hos Business Tyskland står vi selvfølgelig som altid til rådighed, hvis du skal have spørgsmål eller har brug for rådgivning. Kontakt os her på siden.