I en ekstraordinær og svær tid som denne, bliver der for manges vedkommende ændret markant på dagligdagen, og mange virksomheder kæmper med at holde ret køl i økonomiens usikre farvand. For hvordan ser verden ud i morgen? Hvad kan vi forvente os, og hvordan skal vi indrette os?
End ikke de mest kompetente eksperter tør spå om fremtiden. Jo, det går over igen, men hvornår, og hvor megen skade denne virus når at forårsage (på vores samfund, såvel som på økonomien), er der ingen der tør sige. Dermed er heller ikke megen hjælp at hente, når man som virksomhed skal navigere dette ukendte terræn. Så hvor kan vi hente inspiration?
Kan vi lære af italienerne?
Mit navn er Isabelle Schrøder. Jeg driver til dagligt NAVER Branding & Communication, og står blandt andet for driften af Business Tysklands blog og LinkedIn-side. Jeg specialiserer mig i branding og tværkulturel kommunikation, og arbejder hovedsageligt for virksomheder, som driver forretning på tværs af den dansk-tyske grænse.
Og så bor jeg i Italien.
Og jeg er i karantæne.
Nærmere bestemt bor jeg på Sardinien, Middelhavets andenstørste ø, beliggende mellem Italien og Spanien. Her lukkede man alle havne og lufthavne i lørdags (d. 14. marts), og øen og dens beboere er nu for alvor afskåret fra resten af omverdenen. Er man ankommet til Sardinien siden d. 8. marts er man påtvunget isolationskarantæne. Dette gælder for eksempel mig, da jeg kom hjem fredag d. 13. efter et besøg hjemme i Danmark. Sardinien er det sted i verden, hvor der er flest 100årige per indbygger, og øen er det sted i verden, hvor folk lever længst. Man tager derfor også denne situation ekstra alvorligt, og den karantæneramte lokalbefolkning holder i disse dage vejret.
Men historier om, hvordan coronavirussen og COVID-19 har lagt Italien ned, er der nok af. Hvad der til gengæld ikke tales meget om, er hvordan de italienske virksomheder opererer under disse indskærpede forhold.
Det interessante ved Italien er, at der er et uset antal af selvstændige. I mange tilfælde vil større virksomheder kræve, at medarbejderen har sit eget skattenummer, og altså fakturerer virksomheden for sit arbejde. Derved undgår arbejdsgiveren en stor del af det bureaukratiske cirkus og frasiger sig mest muligt ansvar. Noget der desværre giver god mening, set i lyset af hvordan systemet i Italien generelt er strikket sammen. Derfor har du også et stort antal italienere, der stadig arbejder hjemmefra, selvom hele landet er i karantæne. Så her er der måske inspiration at hente.
Digital solidaritet
I Italien finder du i disse dage en solidaritet man aldrig før har set mage. Der tændes lys om aftenen for de afdøde, man samles på balkonerne for sammen at klappe ad landets læger og sygeplejersker, der hver dag yder en kraftpræstation, og hver dag kl. 18 er der fællessang fra vinduerne, så de tomme gader oplives med velkendte italienske sange. Der heppes på hinanden, og hashtags som #iorestoacasa (jeg bliver hjemme, red.) og #andràtuttobene (det skal nok gå alt sammen, red.) florerer på diverse sociale medier. Det italienske folk står sammen som aldrig før.
En række digitale virksomheder og serviceudbydere har valgt at vise deres solidaritet ved at tilbyde deres tjenester kvit of frit til alle italienere. Det gælder blandt andet en lang række af landets teleudbydere, der nu tilbyder gratis ubegrænset tale og data (noget der ellers koster væsentligt mere end i Danmark), Amazon der udbyder gratis tjenester, og andre medieudbydere der tilbyder gratis abonnementer. Men det gælder i høj grad også udbydere af services, der understøtter de italienere, der arbejder hjemmefra. Det tilbydes alt fra fri bredbånd til gratis kurser og adgang til platforme der understøtter alt fra optimering af hjemmearbejde, til digitale møder og konferencer.
Den italienske regering har samlet udbuddet af gratis tjenester på denne hjemmeside: www.solidarietadigitale.agid.gov.it
Hvad hjælper det jer hjemme i Danmark?
Lad os sige det som det er: hvis Italien kan understøtte folk, der arbejder hjemmefra med et bredt udbud af services, der i vid udstrækning muliggør at en gruppe af befolkningen kan fortsætte business as usual, så kan Danmark – Europas mest digitaliserede land – også!
Og mange virksomheder har heldigvis allerede sendt en del af deres medarbejdere hjem, så de kan arbejde hjemmefra. Men hvis vi skal skæve til Italien for fremtidsudsigter, er det en god idé at forberede sig på, at det kan blive mere omfattende – meget hurtigt.
Og vi har helt sikkert løsningerne, det handler bare om at finde dem og geare virksomhedens medarbejdere til at gøre brug af dem. Selvfølgelig vil der være en del af de fleste virksomheders medarbejdere, der ikke kan udføre deres arbejde fra en computer, men man skal huske på, at mange kan. Jeg har selv været så privilegeret, at jeg de sidste tre år har kunnet sidde på en skøn middelhavsø og løse arbejdsopgaver remote for danske og tyske virksomheder. Selvfølgelig har mit fag gjort det nemmere at arbejde remote, men jeg har også i tidligere jobs arbejdet hjemmefra på tværs af landegrænser – uden problemer. Det gælder slet og ret om at have de rette værktøjer. Og det behøver ikke være voldsomt kompliceret. Noget så simpelt som WhatsApp gør underværker, især hvis din virksomhed gør forretning på tværs af landegrænser. Derudover findes der et hav af gode digitale mødeplatforme, Smart Working-platforme, mv.
I Italien er især online kurser blevet populære. Italienerne bruger ventetiden derhjemme på at dygtiggøre sig, og for – som de selv siger – komme stærkere ud på den anden side. Således spildes tiden ikke, den investeres.
Bliv hjemme!
Jeg vil gerne benytte denne mulighed til at understrege hvor vigtigt det er, at vi alle – i så vidt muligt omfang – bliver hjemme. I har hørt den før, og jeg skal ikke kede jer med flere lektioner, jeg var selv en af dem, der skulle bruge noget tid til at se situationens alvor. Jeg var netop kommet hjem til Danmark på visit, da situationen stak af i Italien. Jeg var mest af alt af den overbevisning, at det nok mest af alt mindede om en influenza, men det nok var meget godt at vi ”øvede os” til når den rigtige pandemi engang ville komme. Jeg er blevet klogere siden.
Men det handler ikke om folk som mig. Jeg er 29 år og ved godt helbred. Jeg skal være meget uheldig, hvis denne virus skal få ram på mig. Men tallene fra Sydkorea, hvor de tester mellem 10.000 og 20.000 mennesker om dagen (så vidt jeg kan informere mig), viser at 20 til 29årige er de største smittebærere. Blandt de sydkoreanere, der er blevet testet positive, er denne aldersgruppe stærkt overrepræsenteret, og viser for det meste ubetydelige eller slet ingen symptomer. Det handler altså om hvem jeg, og reelt set de fleste andre, sunde og raske mennesker, risikerer at smitte.
For det går galopperende stærkt!
Vi har en tendens til at tænke, at ”der alligevel ikke er styr på noget i Italien”, men sundhedsvæsenet er der i den grad styr på! Og ifølge en række eksperter, er det italienske sygehusvæsen på flere parametre endda bedre stillet end det danske. At det italienske sundhedssystem er ved at kollapse, kommer sig ikke af at de ikke er kompetente nok, det kommer sig af at der ikke er senge, personale og udstyr nok til alle de smittede.
Arbejd hjemmefra
Derfor er det så vigtigt at vi bliver hjemme. Men samtidig er det jo også vigtigt for os, at vores virksomheder – vores levebrød – bliver holdt ved live. Og her kan vi skæve til italienerne, når det kommer til den udbredte brug af digitale løsninger, der understøtter hjemmekontoret. Og hellere komme det i forkøbet end at halte efter!
Der er flere muligheder, and man lige går og tror. Business Tysklands medlem SETOFF er for eksempel ved at omlægge et fysisk event for en af de større spillere på vindmøllemarkedet, til en digital konference.
Vi bliver nok nødt til at indstille os på, at økonomien og arbejdsmarkedet får skruet ned for blusset i den kommende periode, men vi behøver ikke gå helt i stå.
En sidste appel – del din viden!
De større virksomheder har i tider som disse nogle helt andre redskaber, end de små og mellemstore virksomheder. Derfor er det ekstra vigtigt at vi alle går sammen om vidensdeling, tip og tricks. Har du fundet en super løsning til online møder? Spred budskabet! Del det med dine forretningspartnere, dine kunder, dine konkurrenter, dine bekendte. Det kan være det virker som en lille ting for dig, men det kan måske gøre underværker for andre.
Som italienerne siger #insiemecelafaremo (insieme ce la faremo) – sammen klarer vi den. Lad os adoptere italienernes solidaritet – også på arbejdsmarkedet.
Tak fordi I læste med. Jeg har nu 10 dage tilbage af min isolationskarantæne, og derefter venter en periode i Italiens nationale karantæne. Den er indtil videre sat til at skulle vare til den 3. april, og selvom det kan ske, at den bliver forlænget, håber vi på at kunne komme ud og nyde solen og hinanden selskab inden alt for længe. Jeg krydser fingre og bliver hjemme. Og fortsætter selvfølgelig med at arbejde hjemmefra.
Har I spørgsmål eller kommentarer, er I velkomne til at kontakte mig via telefon: +45 4076 3482 / +39 331 222 7594 eller e-mail: isabelle@naverbranding.com. I kan læse mere om NAVER Branding & Communication her.
Business Tyskland står som altid klar til at yde rådgivning og besvare spørgsmål, også om situationer jeres virksomhed måtte befinde sig i, i denne tid. Kontant Business Tyskland her.